neljapäev, 23. september 2010

Õuna- kohupiima kringel

Koostis:

Põhi:
2dl piima
20gr presspärmi
0,5tl soola
1dl suhkrut
0,5tl vanillisuhkrut
8dl jahu
50gr võid (toasoe)

Täidis:
5 suurt või ca 10 väiksemat õuna
250gr maitsestamata kohupiima
50gr võid
1,5dl suhkrut
1tl kaneeli

Puru:
2dl jahu
1dl suhkrut
1tl kaneeli
0,5tl soola
100gr võid

Määrimiseks 1 muna


Valmistamine:

Taigen:
Soenda piim (mitte kuumaks vaid käesoojaks), lahusta pärm piimas. Lisa sool, suhkur ja vanillisuhkur.
Lisa vähehaaval jahu, lõpuks sõtku juurde ka pehme või. Sõtku veel veidi, kuni tainas käte küljest lahti tuleb, vajadusel lisa jahu. Kata taignakauss kilekoti ja/või rätikuga ja lase soojas kohas seista (30min-1h), kuni tainas kerkib kahekordseks.
Kuni tainas kerkib, valmista täidis.
Täidis:
Koori ja puhasta õuna ning tükelda.
Sulata potis või ja lisa suhkur, kaneel sega veidi ning lisa õunatükid. Hauta umbes 5 min.
Lase jahtuda. Kui täidis on jahtunud siis sega juurde kohupiim.
Puru:
Sega jahu, suhkur, kaneel, sool. Lisa külm või ja haki purutaoliseks massiks. Valmis puru pane külmkappi oma aega ootama.


Kui tainas on kerkinud, siis sõtku see alla ja pane jahuga ülekallatud lauale.
Rulli tainas laiali ja lõika piki pooleks. Ühele taignapoolele pane pool täidisekogust. Määri täidist taignale nii, et ääred jääksid vabaks. Tee sama teisega. Kata täidis omakorda puruga. (jäta natuke ka kringli peale) Nüüd rulli tainas kokku, nii et saaksid kaks pikka toru. Keera kaks toru omavahel põimikuks. Pintselda kringil lahtiklopitud munaga ja puista ülejäänud puruga üle.

Küpseta 200kraadises ahjus 25-30min.

Soovitan rullitud tainas kohe küpsetuspaberile või lausa plaadile tõsta, sest hiljem on seda koos täidisega väga raske teha.
Aga vaev on seda väärt, tegemist on võrratu ja mahlase kringliga.

Kommentaare ei ole: