reede, 24. september 2010

Napoleoni kook

Koostis:

Taigen:
300gr jahu
175gr võid
1dl külma vett
1 muna
0,5tl soola
0,5 tl äädikat


Kreem:

0,8l piima
2dl suhkrut
4 muna
0,8dl jahu
1spl vanillisuhkrut
1 spl võid

Ühe kihi jaoks hapukamat moosi.



Taigen:
Või hakkida hakkida jahuga, lisa vesi koos äädikaga, sool ja lõpuks muna.
Sõtku ühtlaseks ja pane 3-4 tunniks külma seisma. Soovitatav on nö voolida piklikuks, nii on hiljem hea tainast lõigata.

Kui taigen on piisavalt kaua seisnud, siis lõika sellest ca 6 viilu. Rulli iga viil laiali (võimalikult õhukeseks) ja lõika nt küpsetusvormi põhja abil parajaks. Küpseta taignalehti 250 kraadises ahjus 5min, kuni lehed on kuldpruunid.
Taigna ülejäägid küpseta ka ära- sellest saad koogile puru peale teha.

Kreem:
Kreemi jaoks sega piim suhkruga ja kuumuta keemiseni. Jahuta.
Samal ajal klopi munad jahuga läbi ning kalla peene nirena jahutatud piima hulka, samal ajal pidevalt segades.
Siis kuumuta kreemi nõrgal tulel, kuni see on paksenenud. Keeta ei tohi.

Lao taignalehed vaheldumisi kreemiga (mina kasutasin sama lahtikäivat küpsetusvormi d=25cm). Ühe kihina kasutasin moosi, koogi pealne ja ääred katta keedukreemi.

Ning lõpuks katta kook puruga (taigna ülejääkidest küpsetatud leht).


Kook tuleb panna jahedasse seisma, et see korralikult läbi imbuks. Eriti maitsev on see järgmisel päeval.


Kommentaare ei ole: